donderdag 12 februari 2009

Uittreerede 7 juni 2002 Jon Kristinsson

Water en vuur bij afscheid van Jon Kristinsson

Op vrijdag 07 juni nam de in IJsland geboren hoogleraar [milieukunde in de architectuur] en architect Jon Kristinsson na 9 jaar afscheid van de faculteit Bouwkunde in Delft met een korte rede onder de titel 'Van zon tot magma'. Naast een snel overzicht van de door hem ontwikkelde visie op bouwen en milieu besprak hij een aantal bereikte mijlpalen en verrassend nieuwe thema's. Over bouwafval [de jaarlijkse Nederlandse hoeveelheid daarvan is genoeg voor de aanleg van een zesbaans-snelweg van Delft naar Schiermonnikoog], over het gebruik van overmaat in plaats van krapte in de architectuur, over lichte stedenbouw en infrastructuur, over de invloed van de factor tijd [door het instellen van de zomertijd staat de zon niet om twaalf uur precies in het zuiden, maar meer dan 25 graden daarnaast...] en over de opslag van energie in met water gevulde holle heipalen. Nu nog was hij - met het geld van de door hem in 1998 gewonnen Shellprijs - bezig met een 'ademende' gevel die onder meer zal bestaan uit een geweven warmtewisselaar die hij samen met een collega ontwikkelt. Na de lezing werd Kristinsson uitgebreid toegesproken door de rector magnificus, decaan Hans Beunderman, collega Cees Duijvestein [die de taken zal overnemen] en promovendus Andy van den Dobbelsteen. Jon eindigde zelf met een prachtig opvoedkundig verhaal over 'spijkersoep'. Een interessante middag, helaas naar aanleiding van het vertrek van weer een inspirerend docent, die in Nederland leerde om te gaan met het beheersen van 'water' en vanuit zijn geboortegrond juist gewend was aan het beheersen van 'vuur'.
[Samen met een overzicht van de belangrijkste standpunten over bouwen en milieu is het gerealiseerde werk van Kristinsson te zien op de website van zijn architectenbureau.] - 13 juni 2002 - BOX 823

1 opmerking:

  1. Het geheel is een interessant gegeven.
    Maakte in begin '70 voor twee opdrachtgevers een installatie voor een kantoorgebouw met 80mm hoogwaardige isolatie. Isoleerde voor mn eigen nieuwbouw huis in '74 de spouwmuur + kierdichting + vloerverwarming 35grC max.

    Ben nu "begeistert" van betonkern activering met lucht en oppervlakte activering (wand en plafond) in een fijnmazige watervoerende laag van 5mm; laagste temp. 16gr - hoogste temp. 30gr.

    Wat mij aansprak om te regageren is de 800mm betonvloerconstructie met betonkern activering voor het Venlo Floriade gebouw. Zou daarover graag meer willen weten.

    Met vriendelijke groet,
    Lert Fontein
    '36 en korte tijd machinist op de grote vaart.
    Sinds '58 installatietechiek in gebouwen en nog wat werkzaam.
    lfontein@upcmail.nl
    061 985 2820
    Zag uw, Jon Kristinsson, presentatie op GAWALO praktijkmiddag 30 november j.l. Opvallende overeenkomst met lezingen die ik af en toe geef.

    BeantwoordenVerwijderen