donderdag 12 februari 2009

Groenste kantoorgebouw van Nederland

Villa Flora op Floriade 2012
(22-01-2009)

Jón Kristinsson heeft voor de Floriade het groenste kantoorgebouw van Nederland ontworpen. De opdrachtgevers voor de studieopdracht InnovatieNetwerk/Agro en SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland) legden de lat zeer hoog voor de Villa Flora. De Nederlandse glastuinbouw wil zich hiermee manifesteren op de wereldtentoonstelling Floriade 2012 te Venlo.
Het expositieoppervlak voor de glastuinbouw op de begane grond moest 10.000 vierkante meter zijn, de kantoorwerkplekken in het groene tuinlandschap waren facultatief, maar als onderlegger voor een duurzaam gebouw gold de ‘energieproducerende kas’ (energie neutraal).
Keuze architect
Als architect werd Jón Kristinsson aangetrokken. Kristinsson is oud hoogleraar Milieutechnisch Ontwerpen aan de TU Delft. De zonne-energie is de drijvende kracht. Dat betekent op de Floriade 2012 dat geen externe energie, elektriciteit, riolering of water nodig is, behalve wat de wet voorschrijft.
Het aantal innovaties is groot, maar de verwachte twee miljoen bezoekers zullen dat ervaren als een logische duurzame ontwikkeling. Sommige van de innovaties zijn visueel niet waarneembaar en andere moet men eerst uitgelegd krijgen alvorens hiervan het belang in te zien.
Gesloten glasdak
Het gebouw heeft een duidelijke wigvorm met een lage zuidzijde en een vijf verdiepingshoge noordzijde. Het hellende dak begint als een optimaal gesloten glasdak, maar naarmate het hoger wordt neemt het glaspercentage af en neemt het glas in het kantorenlandschap in de noordgevel met indirect licht het over van direct zonlicht van de kas.
Ruwbouw = afbouw
Wat een bouwkundige bezoeker opvalt, is dat ruwbouw afbouw is. Een betonskelet met de pas ontwikkelde dubbele betonvloeren met diagonale wapening wordt overal toegepast. De 0.8 m holle vloeren die ontwikkeld zijn door Chiel Bartels en Holterman uit Markelo buigen nauwelijks door, vol belast met een overspanning van 18 meter.
Hier worden ze gebruikt als betonkernactivering voor stralingsverwarming per vloerveld van 7.20 x 18 m door rondgeblazen opgesloten lucht door middel van een ‘Fiwihex’ warmtewisselaar uit de energieproducerende kas.
Meer informatie: Architecten- en Ingenieursbureau Kristinsson
Bron: Duurzaam Gebouwd.nl

1 opmerking:

  1. het geheel is een interessant gegeven.
    Maakte in begin '70 voor twee opdrachtgevers een installatie voor een kantoorgebouw met 80mm hoogwaardige isolatie. Isoleerde voor mn eigen nieuwbouw huis in '74 de spouwmuur + kierdichting + vloerverwarming 35grC max.

    ben nu "begeisterd" van betonkern activering met lucht en oppervlakte activering (wand en plafond) in een fijnmazige watervoerende laag van 5mm; laagste temp. 16gr - hoogste temp. 30gr.

    Wat mij aansprak om te regageren is de 800mm betonvloerconstructie met betonkern activering.

    Met vriendelijke groet,
    Lert Fontein
    '36 en korte tijd machinist op de grote vaart.
    Sinds '58 installatietechiek in gebouwen en nog wat werkzaam.
    lfontein@upcmail.nl
    061 985 2820
    Zag uw presentatie op GAWALO praktijkmiddag 30 november j.l. Opvallende overeenkomst met lezingen die ik af en toe geef.

    BeantwoordenVerwijderen